Komosa biała [Chenopodium album]

Jednoroczny chwast z silnym korzeniem palowym, kiełkujący wiosną względnie późnym latem, zróżnicowany morfologicznie. Spotykany na wszystkich glebach, jednak preferuje dobrze uprawione, bogate w azot, próchniczne, gliniaste i piaszczyste. Pobiera z gleby szczególnie duże ilości substancji pokarmowych.

Występowanie

Buraki, kukurydza, ziemniaki, rośliny strączkowe, rzepak jary, zboża jare.

Opis rośliny

Liścienie mięsiste, owalnie wydłużone, z ogonkiem długości ok. 15 mm, spodnia strona czerwonofioletowa, górna srebrzysta, pokryta mączystym nalotem. Liście początkowo podłużne do jajowatych, niebieskozielone, z mączystym nalotem, najczęściej z nierównymi ząbkami. Starsze owalne do lancetowatych, bardzo nierównomierne, dłuższe jak szersze, z długim ogonkiem. Liście znajdujące się najwyżej na pędzie lancetowate, całobrzegie. Kwiaty małe, tworzące nibykłosy albo rzekome baldachy, 5-cio promieniste. Roślina wytwarza około 3000, lecz może także do 20 000 czarnych nasion, które w glebie długo zachowują zdolność kiełkowania (od 10-15 lat, nawet do ponad 39 lat). Kiełkowanie odbywa się w temperaturze 2-30°C, optimum 15-20°C.

Top