Zaraza ziemniaka [Phytophthora infestans]
![Zaraza ziemniaka w pomidorach](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_01_750x422.jpg?1679478390915)
![](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_02_750x422.jpg?1679478390897)
![](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_03_750x422.jpg?1679478392259)
![](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_05_750x422.jpg?1679478392286)
![zaraza ziemniaka](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_04_750x422.jpg?1679478392214)
![zaraza ziemniaka](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_06_750x422.jpg?1679478392282)
![Zaraza ziemniaka w pomidorach](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_01_230x129.jpg?1679478390915)
![](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_02_230x129.jpg?1679478390897)
![](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_03_230x129.jpg?1679478392259)
![](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_05_230x129.jpg?1679478392286)
![zaraza ziemniaka](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_04_230x129.jpg?1679478392214)
![zaraza ziemniaka](/Pictures/choroby/zaraza-ziemniaka_06_230x129.jpg?1679478392282)
Występowanie i znaczenie
Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy ziemniaka, a także na plantacjach pomidorów. Choroba może rozwijać się również w przechowalniach podczas magazynowania bulw. Infekcje powodowane przez Phytoftora infestans mogą powodować znaczne straty w wielkości plonu nawet do 80% oraz pogorszenie jego jakości.
Okres wykrywania
Rozwój choroby jest ściśle powiązany z warunkami meteorologicznymi panującymi na plantacji ziemniaka. Rozwojowi choroby sprzyja wysoka wilgotność powietrza, związana z występującymi opadami deszczu lub długo zalegającymi mgłami, oraz temperatura powietrza poniżej 20°C (najczęściej po burzach). Pierwsze objawy choroby można zaobserwować od połowy czerwca do początku lipca.
Obraz choroby
Pierwsze objawy choroby są widoczne na wierzchołkach lub na brzegach liści w postaci pojedynczych, żółtawych plam. Wraz z rozwojem choroby plamy zmieniają barwę na brunatnobrązową, obejmując stopniowo całe liście. W czasie wilgotnej aury na spodniej stronie liści pojawia się biały nalot. Przy suchej aurze rozwój choroby ulega zahamowaniu, powstały biały nalot znika, a porażone liście zasychają i marszczą się. Plamy koloru brunatnego oraz biały nalot grzybni można również zaobserwować na łodygach. Objawy choroby na bulwach ziemniaka można zaobserwować dopiero w czasie zbioru lub podczas ich przechowywania w postaci nieregularnych plam i wgłębień koloru szarosinego, pod którymi zaczyna gnić miąższ. Początkowo porażona część bulwy jest twarda, a następnie wskutek zakażenia innymi drobnoustrojami staje się miękka i morka. Podobne objawy choroby można zaobserwować w uprawie pomidora.
Zakażenie zarazą ziemniaka następuje podczas wykopków ziemniaków i zbioru owoców pomidora, kiedy dochodzi do bezpośredniego kontaktu z nadziemnymi częściami roślin, na których powierzchni występują zarodniki. Mogą one wnikać do bulw i owoców poprzez rany lub przetchlinki.
Wzmożone występowanie
- pozostawione na polu resztki porażonych roślin,
- zainfekowany materiał sadzeniakowy,
- nieprawidłowe zmianowanie,
- nieracjonalne nawożenie azotem,
- zbyt duże zagęszczenie roślin,
- zbiór w warunkach deszczowej i chłodnej pogody.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- staranne przyoranie resztek porażonych roślin,
- sortowanie sadzeniaków przed planowanym sadzeniem i niszczenie chorych sadzeniaków,
- sadzenie zdrowych bulw,
- unikanie bezpośredniego sąsiedztwa ziemniaków i pomidorów,
- uprawa odmian o krótkim okresie wegetacji,
- racjonalne nawożenie azotem,
- wysokie obsypywanie rzędów ziemniaków, którego celem jest ograniczenie porażenia bulw,
- wykopki ziemniaków w warunkach słonecznej i ciepłej pogody,
- niszczenie samosiewów ziemniaków,
- płodozmian – zachowanie 3-4 letniej przerwy w uprawie ziemniaków na tym samym stanowisku,
- uprawa w szerokich rzędach – 75 cm lub 90 cm,
- uprawa odmian o podwyższonej odporności na chorobę.