Fuzaryjna zgorzel dyniowatych [Fusarium solani cucurbitacea]
Fuzaryjna zgorzel dyniowatych jest chorobą powodowaną przez grzyby Fusarium solani. Patogen atakuje głównie uprawy pod osłonami, jednak może stanowić zagrożenie także dla warzyw uprawianych w gruncie.
Fuzaryjna zgorzel dyniowatych – objawy i zapobieganie
Pierwszym objawem fuzaryjnej zgorzeli dyniowatych jest gnicie podstawy łodygi, szyjki korzeniowej i korzeni. W późniejszej fazie choroby zaobserwować można próchnienie dolnych części łodyg i szyjki korzeniowej roślin.
Prewencja fuzaryjnej zgorzeli dyniowatych polega na unikaniu tworzenia się warunków dogodnych dla rozwoju Fusarium solani cucurbitacea. W celu ograniczenia ryzyka infekcji należy stosować umiarkowane nawadnianie uprawy, by uniknąć nadmiernej wilgotności podłoża i zwilżenia dolnych partii roślin. Wystąpieniu choroby sprzyja także zbyt głęboki i gęsty siew.
Ochrona roślin przed fuzaryjną zgorzelą dyniowatych
Fuzaryjna zgorzel dyniowatych to choroba odglebowa. Jednak patogen ten może przetrwać nie tylko w podłożu, ale także na elementach osłon czy wyposażeniu szklarni. W przypadku wystąpienia fuzaryjnej zgorzeli dyniowatych należy przeprowadzić dezynfekcję podłoża i osłon, oraz zachować przerwę w uprawie dyniowatych. Powinna ona trwać minimum trzy lata.