Sucha zgnilizna bulw ziemniaka [Gibberella cyanogena]
Występowanie i znaczenie
Szerokie rozpowszechnienie w przechowalniach ziemniaka. Infekcje powodowane przez Gibberella cyanogenna mogą powodować straty do 10% masy bulw, pogorszenie jakości ziemniaków (bulwy nie nadają się do konsumpcji ani przerobu) oraz brak wschodów. Sucha zgnilizna bulw ziemniaka może zniszczyć nawet kilkanaście procent zmagazynowanych ziemniaków.
Okres wykrywania
Choroba pojawia się najczęściej po ok. 1-miesięcznym okresie przechowywania ziemniaków.
Obraz choroby
Pierwsze objawy choroby widoczne są w postaci zaciemnienia i lekkich zmarszczeń w częściach bulw, które uległy porażeniu. Wraz z dalszym rozwojem choroby skórka bulwy zaczyna się marszczyć coraz bardziej, a dodatkowo widoczne stają się nieregularnie rozmieszczone i koncentryczne kręgi. Miąższ, który uległ zainfekowaniu brunatnieje, a następnie wysycha i pęka. Na powierzchni bulw można zaobserwować różnego koloru naloty grzybni (w zależności od odmiany ziemniaka) – najczęściej grzybnia jest koloru białego. Do porażenia dochodzi głównie w wyniku powstałych na skórce uszkodzeń mechanicznych lub przez inne patogeny chorobotwórcze. Bulwy ziemniaka, które uległy porażeniu ostatecznie marszczą się, wysychają, a wyglądem najczęściej przypominają suszoną śliwkę.
Źródłem choroby najczęściej są porażone sadzeniaki lub gleba.
Wzmożone występowanie
- nieprawidłowo wykonywane zabiegi agrotechniczne,
- zbyt głębokie sadzenie bulw,
- nieprawidłowy zbiór,
- przechowywanie ziemniaków w nieodpowiednich warunkach,
- nieodpowiedni termin siewu.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- prawidłowo wykonywane zabiegi agrotechniczne w okresie wegetacji roślin,
- zbiór we właściwych warunkach,
- odpowiednie przygotowanie bulw do przechowywania,
- dezynfekcja magazynu lub przechowalni przed planowanym zmagazynowaniem bulw,
- prawidłowe przechowywanie ziemniaków – sprawna wentylacja oraz niska temperatura,
- usuwanie porażonych bulw w celu uniknięcia porażenia zdrowych ziemniaków,
- ziemniaki po zbiorach, które będą wykorzystywane w kolejnym sezonie powinny zostać zaprawione,
- dobór odmian odpornych na chorobę.