Biała zgnilizna drewna [Phlebiopsis gigantea]
Występowanie i znaczenie
Szerokie rozpowszechnienie w rejonach występowania drzew leśnych oraz w pozyskanym surowcu drzewnym na składowiskach. Infekcje spowodowane grzybem Phlebiopsis gigantea mogą powodować utratę normalnej gęstości i twardości drewna oraz obniżać jego wartość techniczną i tym samym ograniczać jego zakres użyteczności.
Okres wykrywania
Podczas całego okresu wzrostu i rozwoju drzew leśnych przez większą część roku, w sprzyjających warunkach również w zimie.
Obraz choroby
Sprawca choroby rozwija się na pniach, pniakach, martwych gałęziach drzew iglastych oraz na uprawianych drzewach iglastych. Biała zgnilizna drewna, czyli zgnilizna korozyjno-destrukcyjna zaliczana jest do zgnilizn miękkich. Jest formą pośrednią między zgnilizną korozyjną a destrukcyjną. Drewno, które uległo zgniliźnie jest znacznie jaśniejsze w porównaniu do drewna zdrowego. Ma najczęściej barwę białą bądź też kremową. Porażone drewno ulega całkowitemu rozkładowi (rozkładowi ulega jednocześnie celuloza, lignina oraz hemiceluloza drewna), stając się miękką i gąbczastą masą. Szybko traci masę, łatwo się ugina pod naciskiem oraz kruszy się w palcach na podłużne nitki. Pomiary zgnilizny białej przeprowadza się na czole drewna okrągłego, mierząc szerokość strefy, która zawiera zgniliznę w stosunku do średnicy czoła. Wyniki podaje się w centymetrach lub ułamkowo. Z kolei wymiary plam określane są szacunkowo w procentach lub ułamkowo.
Owocniki grzyba wytwarzane są przez cały rok, w tym również w zimie. Zarodniki są gładkie i bezbarwne.
Wzmożone występowanie
- niewłaściwy skład gatunkowy i wiekowy drzew,
- nieodpowiedni sposób składowania drewna,
- przy niewłaściwej porze ścinki drzew.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- dbanie o odpowiedni skład gatunkowy i wiekowy drzewostanów,
- utrzymanie właściwej higieny lasu i składowisk leśnych,
- właściwa pora ścinki drzew i wywozu drewna,
- właściwe składowanie drewna przed i po przeróbce polegające na utrzymaniu jego właściwej temperatury i wilgotności.