Chwościk marchwi [Cercospora carotae]

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy marchwi. Infekcje powodowane przez grzyb Cercospora carotae mogą powodować znaczne straty w plonie.

Okres wykrywania

Podczas całego okresu wegetacji, zwłaszcza przy wilgotnej aurze z utrzymującymi się przez dłuższy czas opadami deszczu. Rozwój grzyba w mniejszym stopniu zależy od temperatury, ponieważ jego wymagania cieplne są małe.

Obraz choroby

Sprawca choroby poraża zarówno marchew uprawną, jak również marchew dziką. Liczba infekcji zależy od ilości i intensywności opadów. Początkowo zarodniki konidialne na spodniej stronie liści tworzą kępki brunatnego nalotu. Pierwsze objawy choroby widoczne są przede wszystkim na brzegach liści w postaci okrągłych plam, których środek jest biały lub rudawo-brązowy. Przy wilgotnej aurze palmy przybierają wydłużony kształt i ciemniejszy odcień, a liście zaczynają brązowieć. Plamy widoczne są również na ogonkach liściowych, gdzie również są wydłużone.

Patogen zimuje w porażonych resztkach roślin w glebie oraz na nasionach. W okresie wegetacji grzyb rozprzestrzenia się za pomocą zarodników konidialnych, które przenoszone są przez wiatr. Grzyb na plantacji marchwi może występować równocześnie z alternariozą na tych samych roślinach.

Wzmożone występowanie

  • jednostronny płodozmian,
  • zainfekowany materiał siewny,
  • przenawożenie azotem,
  • porażone resztki pożniwne,
  • zbyt duża gęstość siewu.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • staranne, głębokie przyoranie resztek roślinnych,
  • stosowanie zaprawionego materiału siewnego,
  • prawidłowe zmianowanie,
  • racjonalne nawożenie azotem,
  • izolacja przestrzenna od zeszłorocznych plantacji,
  • dobór odmian odpornych na chorobę.

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy selera korzeniowego, selera naciowego oraz selera liściastego. Infekcje powodowane przez Cercospora apii mogą powodować znaczne straty w plonie selera korzeniowego przekraczające 90%, a w przypadku selera naciowego i selera liściastego nawet obecność niewielkich plam na liściach powoduje, że nie nadają się one do sprzedaży.

Okres wykrywania

Podczas całego okresu wegetacji przy wysokiej wilgotności powietrza i wysokiej temperaturze oraz utrzymujących się opadach deszczu.

Obraz choroby

W sprzyjających warunkach cykl rozwojowy patogenu wynosi od 5 do 14 dni. Sprawca choroby nie poraża korzeni, a jedynie części nadziemne, których ubytek powoduje utratę energii i zapasów pokarmowych na wytwarzanie nowych liści, w wyniku czego obniżce ulega plon korzeni. Pierwsze objawy widoczne są w postaci żółknięć na tkankach blaszek liściowych, których żółknący obszar szybko się powiększa. Dalsze objawy choroby widoczne są na lisicach w postaci drobnych, kanciastych plam dopiero w okresie pełnej wegetacji, które z czasem zwiększają swoją powierzchnię. W wyniku porażenia liście selera zasychają i obumierają. Objawy zaobserwować można również na ogonkach liściowych oraz łodygach w postaci podłużnych, eliptycznych plam, które początkowo są chlorotyczne, a następnie zmieniają barwę na brunatną. W miejscu, w którym występują plamy pojawiają się czarne skupiska grzybni, na których tworzą się zarodniki konidialne.

Miejscem zimowania sprawcy choroby są pozostawione w glebie resztki pożniwne, a także materiał siewny. Patogen na resztkach roślinnych może przetrwać 2 lata. Dokonujące infekcji wtórnej konidia przenoszone są przez wiatr oraz przez krople deszczu.

Wzmożone występowanie

  • jednostronny płodozmian,
  • zainfekowany materiał siewny,
  • resztki pożniwne.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • staranne przyoranie resztek pożniwnych,
  • produkcja rozsady na odkażonym podłożu,
  • stosowanie zaprawionego materiału siewnego,
  • stosowanie zmianowania,
  • przerwa w uprawie selera na tym samym stanowisku przez minimum 3 lata,
  • dobór odmian odpornych na chorobę.

Top