Czerń zbóż [Davidiella tassiana]
Występowanie i znaczenie
Na wszystkich rodzajach zbóż, na osłabionej, starzejącej się lub obumarłej tkance roślinnej. Niewielkie znaczenie gospodarcze z wyjątkiem pszenicy twardej.
Okres wykrywania
Po kłoszeniu.
Obraz choroby
Grzyby powodujące czerń są pasożytami następczymi, zasiedlającymi tkankę roślinną już osłabioną lub obumarłą z innych przyczyn. Pojawiają się jako powłoka o zabarwieniu od czarnoszarego do zielonkawoczarnego na kłosach, a także na liściach i źdźbłach. Porażona tkanka doznaje na skutek pokrycia grzybem dodatkowego osłabienia, ponieważ pogarsza się dostęp światła do jeszcze żywej
tkanki. Grzyby powodujące czerń stają się problemem w przypadku pszenicy twardej, ponieważ wskutek przejścia z liści i plew na ziarno wywołują brunatnienie końców ziaren, a tym samym poważne straty na jakości.
Wzmożone występowanie
- przy chorobach podstawy źdźbła, żółtej karłowatości, częściowej płonności kłosów itd.,
- silne porażenie szczególnie w utrzymujących się okresach dżdżystych.
Możliwość pomylenia
Wskutek typowości fenotypu mało prawdopodobna.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- zapobiegawcze i bezpośrednie zwalczanie pasożytów podstawy źdźbła, liści i kłosów,
- zadbać o zdrowy łan, dostatecznie zasilony składnikami pokarmowymi.