Brunatna zgnilizna [Monilinia sp.]

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy drzew pestkowych i ziarnkowych. Infekcje powodowane przez grzyb Monilinia sp. mogą powodować duże straty w wielkości plonów i jakości owoców, a w skrajnych przybokach mogą doprowadzić do całkowitego zamierania drzew.

Okres wykrywania

Podczas okresu wegetacji przy temperaturze ok. 20°C, wysokiej wilgotności względnej powietrza i opadach deszczu, zwłaszcza od marca do sierpnia.

Obraz choroby

Pierwsze objawy choroby widoczne się już w okresie kwitnienia drzew. Patogen dokonuje infekcji przez znamię słupka oraz pylniki, skutkiem czego jest zgorzel kwiatów. Porażone kwiaty zasychają, a następnie zamierają. Sprawca choroby przerasta przez kwiaty do pędów i powoduje ich zamieranie. Zainfekowane pędy wraz z liśćmi i kwiatami nie opadają, lecz pozostają na drzewie, powodując dalsze infekcje wtórne. Objawy choroby widoczne są również w okresie dojrzewania owoców. Charakterystycznymi objawami choroby są wówczas pojawiające się na owocach szaro-brunatne brodawki z zarodnikami. Zgniłe części owoców pokrywają się kremowymi brodawkami o średnicy od 1 do 3 mm, które ułożone są nieregularnie na powierzchni skórki. W wyniku porażenia owoce opadają lub pozostają na drzewie tworząc mumie, które stanowią źródło infekcji pierwotnych w kolejnym sezonie.

Choroba jest szczególnie groźna dla młodych drzew, gdyż może doprowadzić do ich całkowitego zamierania. Sprawca choroby zimuje w mumiach.

Wzmożone występowanie

  • zainfekowane sadzonki,
  • zbyt duże zagęszczenie gałęzi w koronie drzew,
  • pozostawione na drzewach mumie,
  • opadłe, zgniłe owoce.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • usuwanie porażonych pędów poniżej zainfekowanego miejsca,
  • usuwanie zgniłych i zmumifikowanych owoców na drzewach oraz owoców opadłych z drzew,
  • usuwanie wszystkich owoców pozostałych po zbiorze,
  • stosowanie cięcia prześwietlającego,
  • sadzenie zdrowych drzewek przy zakładaniu plantacji,
  • ochrona drzew przed szkodnikami żerującymi na owocach powodującymi ich uszkodzenia, będące naturalnymi wrotami dla sprawcy choroby,
  • dobór odmian odpornych na chorobę,
  • ostrożny zbiór i transport zebranych owoców,
  • usuwanie owoców z objawami z sortowni.

Top