Brunatna zgnilizna [Monilinia sp.]
Występowanie i znaczenie
Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy drzew pestkowych i ziarnkowych. Infekcje powodowane przez grzyb Monilinia sp. mogą powodować duże straty w wielkości plonów i jakości owoców, a w skrajnych przybokach mogą doprowadzić do całkowitego zamierania drzew.
Okres wykrywania
Podczas okresu wegetacji przy temperaturze ok. 20°C, wysokiej wilgotności względnej powietrza i opadach deszczu, zwłaszcza od marca do sierpnia.
Obraz choroby
Pierwsze objawy choroby widoczne się już w okresie kwitnienia drzew. Patogen dokonuje infekcji przez znamię słupka oraz pylniki, skutkiem czego jest zgorzel kwiatów. Porażone kwiaty zasychają, a następnie zamierają. Sprawca choroby przerasta przez kwiaty do pędów i powoduje ich zamieranie. Zainfekowane pędy wraz z liśćmi i kwiatami nie opadają, lecz pozostają na drzewie, powodując dalsze infekcje wtórne. Objawy choroby widoczne są również w okresie dojrzewania owoców. Charakterystycznymi objawami choroby są wówczas pojawiające się na owocach szaro-brunatne brodawki z zarodnikami. Zgniłe części owoców pokrywają się kremowymi brodawkami o średnicy od 1 do 3 mm, które ułożone są nieregularnie na powierzchni skórki. W wyniku porażenia owoce opadają lub pozostają na drzewie tworząc mumie, które stanowią źródło infekcji pierwotnych w kolejnym sezonie.
Choroba jest szczególnie groźna dla młodych drzew, gdyż może doprowadzić do ich całkowitego zamierania. Sprawca choroby zimuje w mumiach.
Wzmożone występowanie
- zainfekowane sadzonki,
- zbyt duże zagęszczenie gałęzi w koronie drzew,
- pozostawione na drzewach mumie,
- opadłe, zgniłe owoce.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- usuwanie porażonych pędów poniżej zainfekowanego miejsca,
- usuwanie zgniłych i zmumifikowanych owoców na drzewach oraz owoców opadłych z drzew,
- usuwanie wszystkich owoców pozostałych po zbiorze,
- stosowanie cięcia prześwietlającego,
- sadzenie zdrowych drzewek przy zakładaniu plantacji,
- ochrona drzew przed szkodnikami żerującymi na owocach powodującymi ich uszkodzenia, będące naturalnymi wrotami dla sprawcy choroby,
- dobór odmian odpornych na chorobę,
- ostrożny zbiór i transport zebranych owoców,
- usuwanie owoców z objawami z sortowni.