Daktylium [Hypomyces rosellus]

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w miejscach uprawy pieczarek (hale uprawowe). Infekcje powodowane przez Hypomyces rosellus mogą powodować znaczne straty w plonie.

Okres wykrywania

Podczas całego okresu wegetacji pieczarek, zwłaszcza przy stosunkowo dużej wilgotności powietrza.

Obraz choroby

Grzybnia rośnie w tempie ok. 1–2 cm dziennie, w zależności od wilgotności powietrza. Niewielkie ognisko infekcji bardzo szybko rozprzestrzenia się na plantacji pieczarek. Objawem choroby są widoczne skupiska pajęczynowatej białawej grzybni, która stopniowo zaczyna oplatać uprawiane pieczarki. W wyniku porażenia pieczarki zaczynają brązowieć. Zarodniki, które pojawiają się na rozwijających się w ich sąsiedztwie owocnikach pieczarki prowadzą do ich nieregularnego brązowienia jeszcze w trakcie wzrostu na półce lub po zbiorze. Jeśli kolonie daktylium dobrze osadzą się na pieczarkach i okrywie, wówczas tworzą pudrowatą, zbryloną powierzchnię ze względu na bardzo dużą produkcję suchych zarodników. W miarę ich starzenia mogą przybierać barwę różowo-czerwoną. Jeśli zwalczanie choroby nie rozpocznie się bezpośrednio po zauważeniu pierwszych jej objawów, wówczas zarodniki w szybkim tempie przedostaną się do powietrza, prowadząc do powstania kolejnych ognisk infekcji.

Podczas tworzenia zarodników pył zarodników jest łatwo rozprzestrzeniany przez wiatr lub przez krople wody pochodzące z podlewania. Przenoszenie patogenów może odbywać się również przez odzież personelu oraz zakażony sprzęt, a także wraz z ruchem niefiltrowanego powietrza lub przez słabo uszczelnione otwory wlotowe oraz drzwi do kolejnych hal uprawowych.

Wzmożone występowanie

  • stosunkowo wysoka wilgotność powietrza,
  • nieprzestrzeganie zasad higieny w halach,
  • zainfekowane warstwy osłonowe w miejscu uprawy.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • szybka i właściwa identyfikacja choroby,
  • stosowanie niezainfekowanej warstwy osłonowej,
  • przykrycie zainfekowanego miejsca ręcznikiem papierowym z pozostawieniem przynajmniej 5 cm zapasu w celu uniemożliwienia przedostania się suchych zarodników do powietrza,
  • klimat uprawy utrzymywany na podobnym poziomie,
  • przestrzeganie zasad higieny,
  • unikanie przenoszenia zarodników na zdrowe pieczarki przez pracowników zbierających.

Top