Zgorzel podstawy źdźbła [Gaeumannomyces graminis]
Występowanie i znaczenie
W strefach klimatu umiarkowanego na glebach od średniej do złej jakości, głównie na pszenicy, ale także na jęczmieniu i życie. Obok łamliwości podstawy źdźbła, jedna z najbardziej rozpowszechnionych chorób podstawy źdźbła zbóż.
Okres wykrywania
Od krzewienia do dojrzenia.
Obraz choroby
Grzyb poraża system korzeniowy rośliny i powoduje zakłócenie gospodarki wodno-pokarmowej. Cały system korzeniowy zainfekowanych roślin jest silnie zredukowany i przebarwiony na czarno. Korzenie chorych roślin obumierają i źdźbła wskutek tego łatwo się urywają przy pociągnięciu. W późniejszym stadium grzyb atakuje także podstawę źdźbła, co wywołuje właściwy obraz zgorzeli: „czarną nogę“ rośliny. Typowe jest także gniazdowe występowanie w łanie. Najbardziej rzucają się w oczy występujące w okresach suszy zjawiska przedwczesnego dojrzewania i bielenia kłosów. Zależnie od okresu wystąpienia przedwczesnego dojrzewania następuje zmniejszenie ilości ziaren, brak ich wypełnienia albo całkowita płonność kłosów.
Wzmożone występowanie
- wieloletnia uprawa pszenicy i jęczmienia,
- zagęszczenie gleby,
- zła struktura gleby.
Możliwość pomylenia
Bielenie kłosów wywołane łamliwością podstawy źdźbła .
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- zredukowanie udziału zbóż w płodozmianie,
- działania poprawiające strukturę gleby,
- unikanie silnego zachwaszczenia,
- w razie porażenia ewentualnie nawożenie wyrównawcze, przy czym N w postaci amonowej.