Śnieć cuchnąca pszenicy [Tilletia caries]
Występowanie i znaczenie
Na pszenicy ozimej i jarej; może porażać także żyto, pszenżyto, jęczmień, trawy uprawne i dzikie. Przed
wprowadzeniem zaprawiania materiału siewnego najważniejsza choroba pszenicy.
Okres wykrywania
Po wykłoszeniu się.
Obraz choroby
Śnieć cuchnąca pszenicy rozwija się w ziarnach, względnie pod plewami kłosa. Chore rośliny mogą być nieco krótsze. Porażone kłosy mają niebieskozielone zabarwienie i nie dochodzą do kwitnienia. Zamiast zdrowych, złotożółtych i czerwonawych ziaren rozwijają się początkowo maziste, potem twarde, matowe, szarobrązowe ziarna porażone śniecią, które są wypełnione czarnobrązowym pyłem zarodnikowym o zapachu zalewy śledziowej. Z reguły porażone są w kłosie wszystkie ziarna.
Wzmożone występowanie
Niskie temperatury podczas kiełkowania, ok. 5-10°C.
Możliwość pomylenia
Śnieć karłowa pszenicy (tutaj źdźbła w normalnym przypadku krótsze)
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- materiał siewny z plantacji nieporażonych,
- wczesny wysiew pszenicy ozimej, późniejszy wysiew pszenicy jarej.