Bakteriozy [Bacteria]

Występowanie i znaczenie

Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy roślin rolniczych, warzywniczych, sadowniczych oraz ozdobnych. Infekcje powodowane przez sprawcę choroby mogą powodować znaczne straty w wielkości i jakości plonu, również w trakcie przechowywania.

Okres wykrywania

Podczas całego okresu wegetacji, przy wysokiej temperaturze i wysokiej wilgotności względnej powietrza, przy utrzymujących się długotrwałych opadach deszczu, a także przy mgłach i rosie sprzyjającym dłuższemu zwilżeniu roślin. Dłuższe utrzymywanie się deszczowej aury powoduje rozkład porażonych tkanek i gnicie roślin.

Obraz choroby

Do głównych objawów bakterioz zalicza się więdnięcie roślin, a także obecność narośli, plamistość, zgnilizny oraz nekrozy. Więdnięcie roślin powodowane przez sprawcę choroby najczęściej prowadzi do zamierania roślin. Narośle zaobserwować można przede wszystkim na korzeniach, bulwach oraz na innych częściach podziemnych roślin. Plamistość, czyli zmiana zabarwienia roślin może obejmować fragmenty roślin lub całe rośliny. Do przebarwień zalicza się zarówno mające postać żółtych lub białych plam chlorozy, jak również mozaiki, które najczęściej przybierają formę smug. U niektórych roślin mozaiki mogą tworzyć pierścienie lub półpierścienie. Często zaobserwować można również wodniste plamki. Z kolei nekrozy najczęściej objawiają się jako nekrotyczne plamy (jeśli występują tylko w niektórych miejscach) lub mogą zajmować całą powierzchnię. Tkanki, które uległy obumarciu przybierają barwę od brunatnej po czarną. Kolejnym objawem są zgorzele, które prowadzą do gnicia, a następnie do obumierania tkanek roślinnych.

Bakterie zimują w porażonych resztkach pożniwnych oraz nasionach, a także w roślinach na plantacjach nasiennych. Rozprzestrzenianie następuje wraz z kroplami deszczu, a także przez wiatr i owady.

Wzmożone występowanie

  • jednostronny płodozmian,
  • zainfekowany materiał siewny,
  • zainfekowana rozsada,
  • uszkodzone w wyniku żerowania szkodników tkanki roślinne,
  • niezdezynfekowany sprzęt i narzędzia,
  • porażone resztki pożniwne,
  • za duża gęstość siewu.

Agrotechniczne działania zapobiegawcze

  • staranne usuwanie lub niszczenie resztek pożniwnych,
  • stosowanie kwalifikowanego, zdrowego materiału siewnego,
  • zdrowa rozsada,
  • rozszerzenie płodozmianu,
  • racjonalne nawożenie,
  • usuwanie samosiewów,
  • dezynfekcja narzędzi i sprzętu,
  • uprawa roślin na stanowiskach przepuszczalnych, bez tendencji do tworzenia zastoisk wodnych,
  • eliminacja szkodników powodujących uszkodzenia tkanek roślinnych,
  • ograniczenie prac polowych, gdy rośliny są wilgotne,
  • unikanie uszkadzania korzeni roślin podczas prowadzonych zabiegów pielęgnacyjnych,
  • regularne lustracje roślin na plantacji,
  • dosuszanie plonów po zbiorze,
  • przechowywanie warzyw w temperaturze ok. 4°C,
  • dobór odmian odpornych na chorobę.

Top