Gorczyca biała [Sinapis alba]
Gorczyca biała to roślina z rodziny kapustowatych. Uprawiana jest do zastosowań zielarskich i kulinarnych. W uprawach rolniczych gorczyca biała ma status rośliny fitosanitarnej.
Gorczyca biała – opis rośliny
Gorczyca biała charakteryzuje się rozgałęzioną łodygą, którą pokrywają szorstkie włoski. Jej liście są ogonkowe, pierzastodzielne o ząbkowanych brzegach. Żółte kwiaty zbudowane są z czterech działek kielicha i czterech płatków korony. Owocami gorczycy białej są krótkie i owłosione łuszczyny.
Zastosowanie gorczycy białej
Gorczyca biała jest wysiewana jako międzyplon ścierniskowy. Bywa pozostawiana jako okrywa na zimę na stanowiskach zagrożonych erozją wietrzną i wodną. Przeorana stanowi nawóz zielony. Gorczyca biała uprawiana jest także na nasiona, które mają zastosowanie w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym.
Uprawa gorczycy białej
Gorczyca biała dobrze rozwija się na słabszych glebach, jednak wymaga zasobności w składniki pokarmowe i wapń. Plon bogatych w olej nasion może wynieść od 1,5 do 2 t z ha
Gorczyca biała – zwalczanie
Gorczyca biała występująca w innych uprawach stwarza konkurencję dla roślin i obniża jakość plonu. Dlatego nie należy jej lekceważyć. W uprawie rzepaku można stosować środki oparte o chinomerak i imazamoks.