Mak polny [Papaver rhoeas]
Mak polny – charakterystyka
Mak polny to roślina jednoroczna lub dwuletnia, wydzielająca sok mleczny, kiełkująca na jesień i wiosnę.
Jak rozpoznać mak polny?
Mak polny ma wąskie, lancetowate i zaostrzone liścienie. Pierwsze liście są całobrzegie, z ogonkiem, nieowłosione, a następne karbowane, szczeciniasto owłosione i pierzastodzielne. Górne liście są najczęściej trzy – częściowe, siedzące. Kwiaty najczęściej są barwy czerwonej, pojedynczo umieszczone na łodydze, z reguły z ciemną plamą w środku. Łuskowate działki kielicha opadają podczas kwitnienia.
Jak wygląda mak polny?
Mak polny ma charakterystyczną, owłosioną łodygę z pierzastodzielnymi, karbowanymi liściami. Na jednej łodydze wyrasta jeden duży kwiat barwy czerwonej z torebką nasienną w środku.
Okres i miejsce występowania maku polnego
Mak polny lubi świeżo uprawione, dobrze zaopatrzone w wodę, bogate w wapń i azot gleby gliniaste i ilaste.
Kiedy może się pojawić mak polny?
Kiełkowanie maku polnego następuje w temperaturze 2–13°C.
Mak polny – szkodliwość
Mak polny jest szczególnie szkodliwy w formie ozimej. W zielonej paszy może szkodzić zwierzętom. W okresie kwitnienia utrudnia przeprowadzenie oprysku insektycydowego ze względu na obecność pszczół.
Mak polny – zapobieganie
Rozwojowi maku polnego można zapobiegać, stosując zrównoważone nawożenie oraz wysiewając wyłącznie kwalifikowany materiał siewny, wolny od agrofagów.
Mak polny – zwalczanie
Zwalczanie maku polnego polega na stosowaniu herbicydów dobranych odpowiednio do chwastu i uprawy.
Skuteczne środki do zwalczania maku polnego
Herbicydy na mak polny różnią się składem w zależności od uprawy, do jakiej są przeznaczone. Przykładowo mak polny w zbożach zwalcza się substancjami z grupy triazolopirymidyn.
Jakie uprawy zasiedla mak polny?
Mak polny pojawia się zazwyczaj w uprawach zbóż ozimych i jarych oraz rzepaku.
Mak polny – cykl rozwojowy
Torebka nasienna maku polnego, zwana makówką, jest odwrotnie jajowata i zaokrąglona przy podstawie. U każdej rośliny zawiera od 10 000 do 20 000 nasion. Są one nerkowate, o powierzchni siateczkowatej z zagłębieniami, ciemnobrązowe. Zachowują w glebie zdolność kiełkowania ok. 50 lat. Po zabiegach uprawowych związanych z odwracaniem wierzchnich warstw gleby dochodzi do masowego wzrostu maku polnego.
Jakie są przyczyny występowania maku polnego?
Mak polny wschodzi na glebach zasobnych w azot i wapń, często w efekcie niewłaściwego nawożenia.
Jakie są skutki rozwoju maku polnego?
Mak polny, ze względu na duże zapotrzebowanie na składniki pokarmowe, stanowi wysoką konkurencję dla roślin uprawnych.