Szarłat szorstki [Amaranthus retroflexus]
Jednoroczny chwast, kiełkuje późną wiosną względnie latem, może osiągać wysokość 15-130 cm. Optymalna temperatura do kiełkowania 20-40°C. Najczęściej spotykany na glebach luźnych, przepuszczalnych, bogatych w składniki mineralne, próchnicznych i dobrze uprawionych. W szczególności w sprzyjających warunkach klimatycznych szarłat szorstki jest chwastem konkurencyjnym dla roślin uprawnych, który w ostatnich latach coraz silniej rozprzestrzenia się na północy. Zawleczony został pod koniec XIX wieku z Ameryki Północnej.
Występowanie
Buraki, kukurydza, rośliny strączkowe, ziemniaki, rzepak jary, zboża jare
Opis rośliny
Liścienie podłużnie-owalne, na końcach zaokrąglone, stopniowo zwężające się w ogonek. Na spodniej stronie liścienia wyraźnie widoczny nerw główny. Liście właściwe są jajowate, ogonek długi, szaroniebieskozielony, na końcu zaostrzone. Łodyga, ogonki i dolna strona liści są często czerwonofioletowo zabarwione. Kwiaty w kłębkach, zebrane w krótkie, gęsto kwitnące, grube, zielonkawe kłosy, z kłującymi listkami okwiatu. Nasiona czarne, błyszczące, soczewkowate i przez wiele lat w glebie zachowujące żywotność. Roślina wytwarza 1000-5000 nasion. Kiełkowanie odbywa się w temperaturze od 7-12°C, optimum 20-24°C.