Tobołki polne [Thlaspi arvense]
Kiełkujący przeważnie wiosną, ale też jesienią jednoroczny, jary i ozimy chwast. Preferuje gleby bogate w substancje pokarmowe, próchniczne, piaszczysto-gliniaste.
Występowanie
Rzepak, zboża, buraki, kukurydza, rośliny strączkowe
Opis rośliny .
Liścienie okrągło-owalne, 6-8 mm długości, z wyraźnym ogonkiem, całobrzegie, ze słabo wyciągniętym wierzchołkiem. Liście jasnozielone, u podstawy odwrotnie jajowate, z ogonkiem. Górne liście podługowate, ze strzałkowatą podstawą, przeważnie wcięte lub ząbkowane, bez włosków. Kwiaty małe, białe. Łuszczynki duże, płaskie, prawie okrągławe, wokół oskrzydlone. Na roślinie około 900 nasion, ciemnobrązowych, koncentrycznie żeberkowanych, zachowujących w glebie zdolność kiełkowania przez około 30 lat. Temperatura kiełkowania 2-30°C