Pryszczarek kapustnik [Dasineura brassicae]




Występowanie i znaczenie
Szerokie rozpowszechnienie w głównych rejonach uprawy roślin kapustnych (głownie w rzepaku jarym i ozimym, gorczycy, brukwi, rzodkwi oraz rzodkiewce). Szkodliwość Dasineura brassicae polega na wysysaniu soków roślinnych, co prowadzi do żółknięcia, deformacji, nabrzemiewania lub kurczenia się łuszczyn, co z kolei powoduje osypywanie się nasion i samosiewów. Uszkodzenia łuszczyn zwiększają ryzyko wystąpienia chorób grzybowych: szarej pleśni, suchej zgnilizny kapustnych oraz czerni krzyżowych. Masowe pojawy szkodnika mogą doprowadzić do obniżki plonu nawet do 50%.
Okres wykrywania
Największe ryzyko pojawienia się szkodnika na plantacji i jednocześnie wystąpienia największych szkód istnieje podczas suchej i upalnej pogody w okresie kwitnienia i początku rozwoju łuszczyn. Chłody i opady deszczu wpływają niekorzystnie na szkodnika.
Opis szkodnika
Pryszczarek kapustnik to drobna muchówka z rodziny pryszczarkowatych. Samce mają ciało długości do 1,5 mm. Samice są większe od samca i długość ich ciała dochodzi do 2,2 mm. Tułów szkodnika jest brązowy, a odwłok koloru czerwonego lub żółtego. Odnóża podobne są do odnóży komara, a 15 lub 16-członowe czułki wygięte są do tyłu. Larwy pozbawione głowy i odnóży początkowo są szkliste, z czasem stają się białe lub żółtobiałe i dorastają do długości ok. 2 mm. Bobówka osiąga długość do 1,3 mm. Stadium szkodliwym są larwy, które żerując wewnątrz łuszczyn wysysają soki z nasion i wewnętrznych ścian łuszczyn. W trakcie sezonu pryszczarek kapustnik wytwarza 3 lub 4 pokolenia, a rozwój każdego z pokoleń trwa ok. 3-4 tygodni. Formą zimującą jest larwa w kokonie ziemnym, a miejscem zimowania jest gleba do głębokości nawet 10 cm. Samice składają jaja do uszkodzonych przez chowacza podobnika łuszczyn. Po ok. 2-3 tygodniach dochodzi do ich pękania, w wyniku czego larwy spadają na podłoże, gdzie dostając się do gleby przepoczwarczają się. Wylot następuje na przełomie kwietnia i maja, w czasie kwitnienia rzepaku.
Szkody wyrządzane są głównie przez pierwsze pokolenie i skupiają się często na obrzeżach pól rzepaku. W ciągu roku występują 3 pokolenia szkodnika.
Wzmożone występowanie
- jednostronny płodozmian,
- resztki pożniwne,
- niewłaściwe nawożenie,
- zwiększone nasilenie chowaczy
- zachwaszczenie plantacji.
Agrotechniczne działania zapobiegawcze
- staranne przyoranie resztek pożniwnych,
- eliminacja zachwaszczenia,
- wysiew późnych odmian rzepaku,
- zrównoważone nawożenie,
- izolacja przestrzenna od innych roślin kapustowatych,
- eliminacja chowaczy, powodujących uszkodzenia łuszczyn,
- stosowanie biostymulatorów powodujących wzrost lignin, a także celulozy w tłuszczach, co zmniejsza uszkodzenia powodowanie przez szkodnika,
- rozszerzenie płodozmianu.